Många som har ett miljöengagemang känner sedan länge väl till solceller och är positiva till att installera solel. Men solel blir nu allt intressantare också för en bredare allmänhet – av flera olika skäl. Att ha solceller kan ge en känsla av självständighet, ungefär som att odla sin egen mat. Det kan också vara en direkt entusiasmerande känsla att ha en solcellsanläggning som producerar el till byggnaden där man bor eller arbetar. Många företag och privatpersoner som äger en solcellsanläggning följer med nyfikenhet sina solcellsanläggningar via mobilappar på både soliga och molniga dagar.
Trygghet på lång sikt
Elproduktion från solceller är garanterad i minst 25 år. Sedan avregleringen av elmarknaden på 1990-talet har priserna för el svängt kraftigt och den del av elpriset som består av skatter och avgifter har stadigt ökat för att utgöra ca 50 procent av elpriset i dag. Genom att investera i en solcellsanläggning försäkrar man sig mot svängningar på elmarknaden och mot de avgifter som kan läggas på elpriset under de kommande 25 åren. Det kan jämföras med att teckna ett fast pris för elavtalet under en väldigt lång tid framöver eller att binda sin bolåneränta.
Pålitlig teknik
Solel är en produktionskälla som kan integreras i byggnadens elsystem där också förbrukningen sker. Jämfört med andra produktionsanläggningar är solcellsanläggningar okomplicerade, har inga rörliga delar och kräver minimalt med underhåll. Detta gör dem enkla att hantera och förvalta. Komponenterna är robusta, täta och bygger på beprövad teknik.
Var passar solceller särskilt bra?
1 Byggnadsytor som har en livslängd på minst 30 år
2 Byggnader med behov av el under dygnets ljusa timmar och årets ljusa månader
3 Installationer som matchar byggnadens elbehov med elproduktion från solceller
Var passar solceller inte så bra?
1 Installation på tak med renoveringsbehov
2 Byggnader med väldigt låga behov av el
3 Installationer som leder till låga nivåer av egenanvänd el