I grunden finns två tekniska lösningar för installation av solceller: på en befintlig byggnad eller fristående på marken. De solcellsanläggningar som monteras på byggnader är integrerade i elsystemet på fastigheten där förbrukningen sker. Det är ofta en god idé att integrera omgivande installationer – som laddinfrastruktur till elfordon – med byggnadens övriga energianvändning, för att den miljönytta som solel ger även ska spilla över på elfordonen.
Hållbarhet ger långsiktighet
Jämfört med andra energislag är solcellsanläggningar okomplicerade. De har inga rörliga delar och kräver därför minimalt med underhåll. Detta gör dem relativt enkla att hantera och förvalta. Komponenterna är i dag robusta, täta och bygger på beprövad teknik, och en solelanläggning beräknas hålla i minst 25 år.
Att integrera solceller i fasaden

Vid nybyggnation eller renovering behöver fasad och tak ibland beläggas med nya ytskikt. Solcellspaneler är då i många fall lämpliga att använda som både energikälla och ytskikt, exempelvis genom att integreras i fasader, tak eller solsavskärmning. Skillnaden i kostnad för material och montering mellan traditionella material och solcellspaneler är i många fall marginell.
En solavskärmning har till uppgift att blockera värmen från solinstrålning genom fönsterpartierna i en byggnad. Som solavskärmning ger panelerna en dubbel vinst – de producerar el samtidigt som de minskar behovet av komfortkyla i byggnaden. Energibehovet minskar samtidigt som eltillgången ökar.
Utveckling med många möjligheter
Den tekniska utvecklingen av solceller har varit enorm de senaste decennierna och det pågår en mängd forsknings- och utvecklingsprojekt runt om i världen: Från böjbara och transparenta solceller till system för energilagring. Så även om solceller redan i dag har många tekniska fördelar kommer deras förtjänster sannolikt att öka än mer i framtiden, när till exempel fönster kan användas som solpaneler.